Praliny w czekoladzie mlecznej

Redakcja

2 stycznia, 2024
Praliny oblane rozpływającą się w ustach, delikatną czekoladą to wyrafinowany smakołyk towarzyszący celebracji wyjątkowych momentów. Możesz obdarować nimi swoich gości weselnych w ramach podziękowania za wspólne świętowanie, wręczyć je współpracownikom doceniając miłą atmosferę w pracy, ucieszą również profesora, który trzymał kciuki za zdany egzamin dyplomowy. Czy wiesz, jak je serwować, by idealnie podkreślić bogactwo ich smaku i aromatów? Czy możesz przygotować je w domu samodzielnie? Zapoznaj się z ciekawostkami dotyczącymi wyjątkowych czekoladek znanych już w czasach Ludwika XIV!

Jakie są rodzaje pralin w czekoladzie?

Ilu cukierników, tyle wariacji na temat pralinek – praktycznie każdy rzemieślnik pilnie strzeże swoich unikatowych receptur, charakteryzujących się wyjątkową konsystencją lub nietypowymi składnikami, stanowiącymi ich słodką zawartość. Nawiązują one z pewnością do jednego z trzech głównych rodzajów:
  • belgijskie praliny – wyróżniają się płynnym, delikatnym nadzieniem, będącym połączeniem słodkiego, delikatnego kremu mlecznego z orzechami laskowymi i migdałami
  • francuskie praliny – to zestawienie karmelizowanego cukru z delikatnością migdałów amerykańskie praliny – ich konsystencja
  • przypomina nieco inny deser, krówki – to połączenie cukru, hikory, masła i śmietanki
Są wdzięcznymi dekoracjami i składnikami ciast, ciastek, tortów, pucharów wypełnionych lodami i owocami.
praliny czekolada mleczna

Jak podawać praliny w czekoladzie?

By uczcić wyjątkowe momenty, warto zaserwować praliny w doborowym towarzystwie: świeżo wypalanej, aromatycznej kawy, kieliszka wina lub prosecco. W zależności od tego, jakie nuty smakowe towarzyszą słodyczy czekolady – sommelierzy potrafią doskonale wskazać idealne bukiety, które spotęgują przyjemność konsumpcji i wzmocnią doznania smakowe.

Jakie są najlepsze przepisy na praliny w czekoladzie?

Pyszne praliny możemy przygotować również w zaciszu domowym. Wystarczy odrobina chęci, garść liofilizowanych owoców, cukier puder, dobrej jakości śmietanka 30% oraz gorzka czekolada. Śmietanka zagotowana z czekoladą i cukrem pudrem po przestudzeniu stanowi bazę, którą należy krótko ubić mikserem i schłodzić w lodówce. Na koniec wystarczy uformować maleńkie kuleczki i obtoczyć je w owocach… Zachęcamy również do samodzielnych poszukiwań idealnych połączeń smakowych – wegańskie blogi kulinarne są wspaniałym źródłem inspiracji do stworzenia autorskiej kompozycji, która zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia!

Polecane: