Czekolada gorzka – jakie są jej zalety?

Redakcja

2 stycznia, 2024
Miłość do czekolady jest powszechna, jednak większość z nas wybiera jej słodkie odpowiedniki typu czekolada mleczna, z bakaliami, czy biała. Jednak jedną z czekolad, na które warto zwrócić uwagę i która ma dobre korzyści dla zdrowia jest czekolada gorzka. Jakie ma właściwości? Kiedy warto ją jeść? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Czekolada gorzka – czy warto się nią zainteresować?

Gorzka czekolada jest bardzo wartościowa. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem spowodowanym dużą ilością kakao w składzie. W skład gorzkiej czekolady wchodzi także żelazo, magnez i potas. Jest to produkt, który realnie wpływa na poprawę humoru, zwiększa koncentrację, a także wspiera pracę mózgu. Działa też dobrze na układ krwionośny. Przy jedzeniu odpowiednich ilości działa korzystnie na pracę całego organizmu.
czekolada gorzka zalety

Czekolada gorzka – jakie rodzaje występują na rynku?

Gorzka czekolada to zazwyczaj minimum 70% kakao w składzie. Niektóre gorzkie czekolady posiadają nawet ponad 90% kakao. Wpływa to oczywiście na smak, który nie każdemu odpowiada. Ale gdy się do niej przekonamy i będziemy ją jeść regularnie na pewno wpłynie korzystnie na wiele aspektów naszego zdrowia.

Czekolada gorzka – dlaczego warto ją jeść?

Gorzka czekolada jest dobra pod wieloma względami. Dla przykładu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz hamuje podwyższoną agregację płytek krwi. Czekolada gorzka przyczynia się do zmniejszenia insulinooporności, zmniejsza ryzyko pojawienia się depresji oraz redukuje stany zapalne organizmu. Dodatkowo mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy zębów, a proces starzenia skóry zostaje zahamowany.

Polecane: