Czekolada deserowa – produkty

Redakcja

31 grudnia, 2023

Jakie są rodzaje czekolady deserowej?

Czekolada deserowa posiada różne rodzaje, które wyróżnia się na podstawie ilości kakao. Najczęściej dobrej jakości czekolada deserowa zawiera powyżej 50% kakao, maksymalnie 70%. Jeżeli zaś udział mazi kakaowej przekracza 70%, wówczas czekolada nazywana jest gorzką. Możliwe są także dodatkowe warianty czekolady deserowej, które zawierają dodatki w postaci suszonych owoców, chrupiących orzechów czy chrupków.
deserowa czekolada produkty

Czy czekolada deserowa jest zdrowa?

Czekolada deserowa jest produktem, który może zostać włączony do zbilansowanej oraz zdrowej diety. Jednak warto pamiętać, aby wybrana tabliczka czekolady zawierała co najmniej ponad 50% kakao, a także jak najwięcej tłuszczu kakaowego. Dobra czekolada powinna mieć jak najmniej niezdrowych tłuszczów. Niezbędne jest także, aby czekolada deserowa miała jak najmniejszą ilość emulgatorów. Dobra czekolada posiada szereg przeciwutleniaczy, a także magnez. Tym samym zawiera prozdrowotne składniki odżywcze.

Jakie dodatki do czekolady deserowej?

W tabliczce deserowej czekolady zatopione mogą być zarówno słodkie owoce, mus, chrupiące orzechy czy też zielony pieprz. Istnieje wiele sposobów na urozmaicenie smaku czekolady. Bardzo często wykorzystywane są owocowe dodatki do deserowej czekolady. Mogą być to między innymi rodzynki, liofilizowane truskawki, maliny, i jagody, suszone morele, wiśnie, śliwki, żelki, ale także płatki kwiatów, na przykład róży, bławatków, chabrów czy nagietka. Oczywiście dodatkami do czekolady są także chrupiące orzechy włoskie, pistacje czy migdały, a także prażone ziarna kakaowca.

Polecane: