Gorąca czekolada to idealne rozwiązanie na chłodne, deszczowe dni. Nic chyba tak nie poprawia nastroju jak ciepły koc, dobra książka i rozgrzewający kubek gorącego napoju w ręce. Koneserzy czekolady przykładają starań, aby proces jej przygotowywania i spożywania stał się odskocznią od codzienności.
Zestaw do picia czekolady – jakie dodatki wybrać?
Aby celebrować picie gorącej czekolady warto zaopatrzyć się w dedykowany do tego celu specjalny zestaw naczyń. Składa się on z: kamionkowego dzbanka, który bardzo dobrze utrzymuje ciepło napoju, pięknych kubeczków oraz drewnianego mieszadełka pozwalającego utrzymać odpowiednią konsystencję czekolady.
Najlepsze przepisy na czekoladowe napoje
Przepis ten idealnie sprawdzi się podczas długich, zimowych wieczorów. Proporcje podane są na jedną porcję. W razie konieczności powielamy ilość składników.
Czekolada meksykańska
- 1 szklanka mleka,
- 60 g ciemnej czekolady (około 80%),
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- szczypta chili,
- laska cynamonu,
- ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Połamaną czekoladę należy wrzucić do rondelka, dodając jednocześnie pozostałe składniki. Cały czas mieszając, ostrożnie podgrzewamy. Nie można dopuścić do zagotowania płynu. Po przelaniu do kubka można delektować się wyjątkowym smakiem i aromatem czekolady.
Jakie dodatki można dodać do czekoladowego napoju?
Tutaj ograniczeniem jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia! Jedni preferują bitą śmietanę, inni z kolei miękkie pianki. Wielu koneserów gorącej czekolady wybiera orientalne przyprawy: cynamon, goździki, imbir, wanilię. Pyszna jest też wersja z dodatkiem cytrusów, szczególnie pomarańczy. A dla wielbicieli ostrzejszych smaków szczypta chili odmieni przewidywalną słodycz gorącej czekolady.